LAİKA GÖZLEM EVİ / PLANETARYUM NEDİR?

Planetaryum, gökyüzü ve astronomi hakkında eğitici ve eğlendirici sunumların yapılabilmesi için inşa edilmiş gösterim alanlarıdır. Planetaryumların normal görüntüleme sistemlerinden farkı geniş, kubbe yapısında bir projeksiyon ekranı bulundurması ve gökyüzündeki hareket eden cisimlerin ya da istenen herhangi bir ortamın gerçekçi olarak simülasyonunu sunmasıdır.

Tüm dünyada etkinliklerin ve organizasyonların yenilikçi aktivitelerinden biri konumuna gelmiş planetaryum gösterileri üç boyutlu panaromik görüntü teknolojilerinin önemli uygulama alanlarından biridir. Dünya genelinde, ana okulundan liseye kadar bütün öğrencilerin müfredatına uygun filmlerin yanı sıra, genel izleyiciye ve yetişkinlere yönelik planetaryum gösterileri de bulunmaktadır. Planetaryumlar, öğrencilerin gözlem gücünün ve yaratıcılığının arttırılması için ideal ortamlardır. Bu bağlamda, seyircileri sadece sanal uzay yolculuğuna çıkarmakla kalmaz, doğadaki karmaşık etkileşimlerin daha derin kavrayışlarını eğlendirerek kazandırır.